Et evig liv på internett?

Mens jeg satt på facebook og surfet i går, ble jeg minnet på et tema som jeg har tenkt litt på. I kolonnen til venstre kommer det opp personer som man er venn med, og i går dukket det opp en gammel venn med bilde og navn. Hvis man trykker på navnet eller bilde, kommer man inn på personens profil hvor man kan lese på veggen hans, se bilder og videoer og man kan lese kommentarer som er skrevet. Det spesielle er at denne personen mistet livet i en ulykke i fjor, men profilen hans på facebook er ikke blitt slettet. På denne måten føles det nesten at han fortsatt er blant oss, han har etterlatt seg et digitalt spor.

Det er ikke mange år siden slike sosiale nettsamfunn som facebook ikke var like utbredt som det er i dag. Flere og flere skaffer seg en konto på ulike nettsamfunn hvor man lager en personlig side som venner og bekjente kan besøke for å holde seg oppdatert på hva vennene deres gjør. Når man registrerer seg som bruker på facebook sier man samtidig fra seg opphavsretten på materiale som legges ut, og på den måten er det facebook som eier rettighetene til det du publiserer, legger ut av bilder, videoer og annet materiale. Hvis en bruker dør, forbeholder facebook seg rettighetene til å opprettholde siden i et visst tidsrom. Facebook må først få beskjed om at personen er død, før dette trer i kraft:

 "When we are notified that a user has died, we will generally, but are not obligated to, keep the user's account active under a special memorialized status for a period of time determined by us to allow other users to post and view comments. (sitatet er hentet fra http://www.facebook.com/terms.php, sist oppdatert 12 februar 2009)

Dette vil si at det er facebook som bestemmer hvor lenge kontoen til en avdød bruker vil være tilgjengelig. Jeg diskuterte dette temaet med læreren min i rettsinformatikk, professor Olav Torund. Han mente at det folk vil legge igjen flere og flere digitale spor på nettet, og det vil bli vanskeligere å fjerne spor når personer dør, ettersom man ofte har flere kontoer på ulike nettsamfunn. Personlig setter seg pris på å kunne besøke siden til min avdøde venn, og det vil bli rart når jeg en dag oppdager at facebook har valgt å fjerne profilen hans. I mellomtiden lever han et evig liv på internett.

(ønsker du å lese mer om rettighetene dine på facebook, ta en titt på dinsides artikkel om saken: http://www.dinside.no/493992/og-dette-skrev-du-under-paa" )

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Paal Harald

Paal Harald

21, Halden

Student Bachelor i digitale medier Universitetet i Oslo

Kategorier

Arkiv

hits