Et steg i riktig retning for filmindustrien?

Jeg leste på dagbladet.no at Norge blir det første landet i verden hvor samtlige kinoer er digitaliserte. Ved å digitalisere kinoene vil man få muligheten til å sende 3D-filmer i alle kinoer i Norge, og man vil også kunne sende kinofilmer flere steder samtidig, enn det som er mulig i dag. Det er vanskelig for en liten bygdekino å tjene penger filmene de får allerede har blitt sendt i storbyene i flere uker, og harddisken som de må bruker er slitte etter intensiv bruk hos andre kinoer.

Hvordan man skal distribuere disse filmene rundt til kinoene er et problem som må løses. Jeg synes forslaget med bittorent er en god idé, selv om det kreves tillit mellom brukerne som da får tilgang til kinofilmene. Et annet problem er båndbredde, slike filmer vil kreve mye av internettkapasiteten mellom kinoene.Bittorent er for de aller fleste kjent som teknologien som blant annet "The Pirate bay" benytter seg av. Selve teknologien i seg selv er ikke ulovlig. Fildeling er ikke forbudt, det er bare forbudt å dele opphavsbeskyttet materiale uten opphavsmannens samtykke.

Jeg tror at dette kan være et steg i riktig retning for filmindustrien som sliter voldsomt med piratkopiering og ulovlig spredning og nedlastning av filmer. Ved å tilby filmer som gir en helt annen opplevelse på kino vil flere igjen gå på kino for å få den beste filmopplevelsen. En annen fordel er at det blir billigere å distribuere filmer. Digitale kopier blir ikke dårligere av å bli kopiert, og derfor beholdes kvaliteten uavhengig av hvor mange eksemplar som blir kopiert. Det at distribusjonskostnadene går ned er også positivt, ettersom mindre filmselskaper kan få råd til å vise filmene sine på kino. Litt mindre "mainstream" Hollywoodfilm og litt mer kunst-og alternativ film kan være positivt for filmkulturen.

Det at Norge er ledende på området digital kino synes jeg er veldig positivt. Norge er en liten filmnasjon og fordelene ved digitale kinoer er mange. Vi får bare håpe at kinoprisene ikke fyker i været av den grunn.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Paal Harald

Paal Harald

21, Halden

Student Bachelor i Digitale medier Universitetet i Oslo

Kategorier

Arkiv

hits