Gratis streaming av musikk - slutten på ulovlig nedlasting av musikk?

Jeg leser på dagbladet.no om ulovlig fildeling av musikk. Tjenester som Spotify og norske Wimp får mye mediedekning om dagen. Ulovlig fildeling har vært musikk- og filmbransjens store hodepine i flere år. Når brukere stort sett helt anonymt kan skaffe seg opphavsbeskyttet materiale helt gratis blir det vanskelig for musikkbransjen å tjene penger, og det blir enda vanskeligere for blant annet artister å tjene penger på musikken sin. På denne måten er ulovlig fildeling en ond sirkel. Når artistene ikke tjener penger på det de gjør blir de tvunget til å skaffe seg inntekt på andre måter for å overleve, og dette fører til at musikken forsvinner. Det er ikke bare rike artister som det blir stjålet fra, ulovlig fildeling rammer alle som tilbyr noe som andre vil ha.

Løsningen på problemet er kanskje tjenester som Spotify og Wimp. Selv bruker jeg Spotify daglig, og synes tjenesten fungerer utmerket. Man søker på den artisen/sangen/albumet/plateselskapet man vil høre på, og hvis musikken ligger i databasen, så kan man bare trykke play og så er man i gang. Minuset er at man er avhengig av å være tilkoblet internett for å bruke tjenesten, og at det ikke utvalget av musikk er litt begrenset, man finner ikke nødvendigvis all musikken man ønsker. Disse programmene samarbeider med musikkbransjen, slik at de betaler en viss sum for å kunne tilby brukerne sine musikken som distribueres gjennom plateselskapene.

Personlig har jeg en gratiskonto på Spotify. Her kommer problematikken som jeg nevnte over opp igjen. Hvorfor betale for noe man kan få gratis? Man må høre en reklamesnutt i ny og ne, men ikke så ofte at det er irriterende. Problemet for slike tjenester oppstår når folk bare ønsker gratisversjoner av brukerkontoene. Spotify sliter med å tjene penger på sitt program fordi de fleste brukerne ikke oppgraderer til "Premiumkonto" som gir brukeren tilgang til musikk uten reklameavbrudd. 

Det er positivt å se at antall piratkopieringer går ned, men så lenge programmene ikke tjener penger til å nok til å  overleve er det kanskje ikke den beste løsningen alikevel? Et program som Spotify er enkelt å bruke og man får tilgang til musikken øyeblikkelig. Ved ulovlig nedlasting må sangene lastes ned, og avhengig av båndbredde vil dette ta lengre tid enn ved å streame musikken. På den andre siden får du et eksemplar du kan legge over på Ipoden eller telefonen.

Det er fint å se at denne utviklingen går i riktig retning, men dette er avhengig av at programmene som tilbyr alternativene er gode nok og fungerer. Når man ser hvor mye Spotify sliter med økonomien kan man kanskje stille spørsmål om dette er den beste løsningen. Det fungerer iallefall enn så lenge.

4 kommentarer

Terje

13.jul.2009 kl.19:57

Jeg lager ofte YouTube playlister for fester osv. Lydkvaliteten er ikke helt topp, men bra nok.

Paal Harald

13.jul.2009 kl.20:39

Ikke sant? Så lenge lydkvaliteten er bra nok så funker det bra:) Spotify uten premiumkonto blir litt kjipt, reklamepause på fester er dårlig stemning ;)

Jim

14.jul.2009 kl.00:49

Spotify kommer nok til å legge inn fler reklamer etter hvert når programmet er godt innkjørt hos folk slik at flere vil betale for Premium. Selv synes jeg absolutt 2,70- per dag er en grei pris for en såpass bra tjeneste.

Paal Harald

16.jul.2009 kl.23:04

Jeg er helt enig i at 2.70- per dag ikke akkurat er avskrekkende, men så lenge man kan få det helt gratis er det mange som fortsatt vil velge det alternativet. 2.70- per dag er tross alt 1000 kr i året, og det er jo litt penger det :)

Skriv en ny kommentar

Paal Harald

Paal Harald

21, Halden

Student Bachelor i Digitale medier Universitetet i Oslo

Kategorier

Arkiv

hits