Kroken på døra for papiravisene?

Jeg leste i ettermiddag Heidi Nordby Lundes (også kjent som VamPus) kronikk om papiravisenes død. Jeg synes hun hadde mange gode poenger, og gode poenger hadde også Christoph Schmitz i sin kommentar. Dette fenomenet er ikke nytt. Opp gjennom mediehistorien er det flere eksempler på institusjoner som har måttet tilpasse seg nye og banebrytende medier.

 Da fjernsynet gjorde sitt inntog på 50-tallet var det flere som spådde radioens død. Dette mediet tilpasset seg imidlertid det nye mediet og viste at det var plass til et nytt medium som konkurrerte om det samme publikummet. Det var ikke bare radioen som merket fjernsynets inntog. Også filmindustrien tapte store inntekter da fjernsynet kom. Men både radioen og filmindustrien overlevde ved å legge om strukturen og heller konkurrere i andre segmenter. Selv om både radio og film hadde sine gullaldre før fjernsynets inntog, er de jo i høyeste grad aktive medier den dag i dag.

Nå står avisbransjen ovenfor sin største utfordring. Folk vil heller lese nyhetene gratis på nett, der oppdateringer kommer fortløpende og lenking mellom nyheter og sosiale nettsamfunn spiller en sentral rolle i formidlingen. Jeg tror at papiravisenes dager ikke er talte helt ennå, men de må slutte å sloss mot nettavisene og heller se på hvilke muligheter de har. På samme måte som radioen og filmindustrien overlevde ved å omstille seg tror jeg også papiravisene har en mulighet til å overleve i dagens mediesamfunn.

Én kommentar

VamPus

17.jul.2009 kl.14:33

Jeg tror for all del at papiraviser kommer til å overleve, om enn ikke de vi har tilgjengelige idag. Men jeg tror ikke kvalitetsjournalistikk er avhengig av papir, slik som enkelte hevder (hva da med nettopp radio og tv?).

Skriv en ny kommentar

Paal Harald

Paal Harald

21, Halden

Student Bachelor i Digitale medier Universitetet i Oslo

Kategorier

Arkiv

hits